Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2012 23:16 - Балканът
Автор: marlena Категория: Изкуство   
Прочетен: 780 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 15.12.2012 08:49


Балканът

Разказ от Марлена Юрукова

Балканът се издига от земята рязко нагоре. Така го е нарисувал и Феликс Каниц: как от полето при Сопот се вдига стената му, свързваща земята и небето, ада и рая. Народът така и е написал на входа му там, където свършва издълбаният в земята улей и започва хубавата пътека: „НАГОРЕ- КЪМ РАЯ“, „НАДОЛУ- КЪМ АДА“. Балканът е стената, която отделя ада от рая. Затова когато долу в полето животът стане ад, хората побягват нагоре да се скрият зад нея. Балканът свидетелства за ада и рая на един народ, който го бе избрал, за да ги изживее край него.

В началото склоновете му са голи и толкова върли, че насреща им водите на реки като Леевица плющят по камъните, смесили се с костите на бягащите от ада долу и недобрали се до спасението горе, така силно, че костите оживяват, и заживяват нов живот с животните и тревите. Хора, животни, и треви трудно пълплят нагоре докато стигнат горите, за да се скрият и успокоят в тях. Гората уталожва и устрема на стръмнините и реките. През нея се пътува вече с лека крачка и леко сърце като в градина. В нея човек е между дърветата като един от тях и се приближава все повече до истинската си родина- там още по-нависоко, където свършва гората и започват невижданите по хубост поляни на „Хубавеца“ . Те се разстилат нагоре в райската градина, която се разтваря към небесата там, където се издигат хамбарите и купите сено на Крали Марко. Мирисът на планинския крем и уханието на дивия карамфил отвеждат пътника до водопад, който ги полива. Това е Райското пръскало, а на поляната под него е хижа „Рай“. Тя подслонява хората и ги приканва към веселба, защото мястото е райско, а и те от това имат нужда, особено в усилно време.

Времето шибаше хората вече 20 години, без да им даде ни миг покой. Бяха изтощени от усилието да му надвият тегобите. То в тях и те в него, нямаше измъкване освен тук, където времето е спряло.

Стойчо най-сетне спря на пътеката и погледна нагоре към грамадата на Джендема с нишките на Райския водопад в тъмния улей между вдигнатите крила на урвите от двете му страни. Роден далеч оттук край голямата река на север долу сред еднаквия пейзаж на низината, Стойчо за пръв път виждаше Балкана такъв, какъвто е отвътре. Дойде с група туристи от родния му град, които не познаваше, но много хареса и пожела да ги има за приятели. Вярваше, че за това ще му помогнат хубостите тук. Те бяха толкова много, че с тях природата чак бе прекалила. От толкова малки цветчета бе направила такъв силен аромат, от едно дърво- цял храм, от една вода-райски шадраван и от едни звезди- нощ на Шехерезада. Като приказка от 1001 нощ му се виждаше всичко тук, така, както го виждаше и в мечтите си. И като в тях, Стойчо и тук не бе сам, а с другари добри и хубави като всичко наоколо.

От радост, че най-сетне вижда мечтите си наяве, се замая. Вече не бе сам с майка си, от чиято пенсия и той живееше, а сред братя в рай от хубост и веселба. Втурна се вдъхновен от една група туристи, към друга, от една маса към друга, от един лагерен огън- към друг. Да не пропусне никого. Да не наскърби никого. Радваше се на всички, чувстваше се брат на всеки и бързаше да запечата това единение като отпиваше от чашата на всеки. Сля се с всички, олюля се и падна насред поляната право срещу звездите, в които вече не виждаше Шехерезада. Не виждаше и не чуваше нищо. Туристите видяха високата слаба фигура да се олюлява. Отвърнаха глави да не видят как хубавата глава се удря в земята и продължиха веселбата. Не го познаваха лично, а и тук в рая всеки бързаше да вземе повече от веселбата, която той дава, а адът долу отнема.

На сутринта лекарят, извикан от хижаря, остави графата с името на момчето празна. Всички с готовност съобщаваха, че не са с него и не знаят нищо за него. Не искаха и да знаят нито какво ще стане с него тук горе, нито как ще стигне обратно долу, за където те вече се бяха запътили.

 

гр. Пловдив

14.12.2012




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: marlena
Категория: Изкуство
Прочетен: 549218
Постинги: 389
Коментари: 308
Гласове: 3230
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031